Home | Sitemap | Contact
 
  Home †† Stichting Vonzell †† HWI Leduc †† Activiteiten †† Gallery †† Gastenboek †† Contact †† Nieuws †† Nieuwsbrief †† Fotos 10Jarig bestaan †† Bereik Stg. Vonzell ††  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
     
 
 
Koenders opent twinningprojecten
 
Caribische redactie 
17-10-2008

 

Op jongensinternaat Zaailand in Paramaribo heeft minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking twee zogeheten twinningprojecten officieel geopend. Twinning is een kersverse ontwikkelingssystematiek waarbij Nederlandse en Surinaamse organisaties gezamenlijk projecten uitvoeren. Volgens projectdirecteur Richard Born van de twinningsfaciliteit UTSN is nu de helft van de 138 ingediende projecten goedgekeurd. Maar de districten lopen nog een beetje achter. Vanuit Coronie komt de klacht dat er geen faciliteiten zijn om een project in te dienen.

Eén van de twinningprojecten die door minister Koenders in Paramaribo opende is een huiswerkbegeleidingsproject. Het jongensinternaat Zaailand vormt de basis om die begeleiding te bieden aan jongeren die anders moeilijk worden bereikt. "Elke student moet gelijke kansen hebben", vindt initiatiefnemer van het project Leanda Zeldenrust. "Onze doelgroep wordt gevormd door studenten die zich begeleiding eigenlijk niet kunnen permitteren."


Lastig
Het project Zaailand is slechts één van de 138 projecten waarvoor een twinning-aanvraag is ingediend, op terreinen als welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur of toerisme. De helft daarvan is inmiddels goedgekeurd. Maar vooral bij projecten in de districten ervaart men de aanvraagprocedure als lastig. Gitane Plak deed bijvoorbeeld aanvraag voor een project in de varkensteelt. Toen de UTSN bij haar in Coronie voorlichting kwam geven werd er een iets te eenvoudige voorstelling van zaken gedaan: gewoon je idee op papier zetten en indienen.
 
Bedrijfsplan
Bij nader inzien bleek er ook een bedrijfsplan nodig. Maar de drie varkenstelers die Plak vertegenwoordigde hadden dat niet. "In Coronie heb je niet alle mogelijkheden van Paramaribo", stelt Gitane vast. "Omdat ik de weg een beetje weet heb ik hulp geboden en hun plan geschreven. Toen ik het wilde langsbrengen werd me gezegd dat dat digitaal via de mail moest. Dat gaat niet zomaar in Coronie. De meesten hebben nauwelijks telefoon of een PC." Ook een projectpartner in Nederland, wat niet als vereiste was gesteld, bleek toch nodig volgens Plak.

Aandacht
Maar projectdirecteur Richard Born van de twinningsfaciliteit UTSN spreekt de kritiek tegen. Volgens Born ondersteunt de UTSN actief bij het zoeken naar een Nederlandse partner en is al een aantal projecten langs die weg gehonoreerd. Ook de digitale projectaanvraag is niet vereist; die mag ook schriftelijk worden gedaan. Maar Born erkent dat er extra aandacht moet uitgaan naar de districten. "In juni hebben we geprobeerd de binnenlanden te bereiken door middel van voorlichting en media-aandacht", aldus Born. "In februari 2009 is de volgende voorlichtingsronde, zowel hier als in Nederland. Ook dan zullen we de binnenlanden zeker niet vergeten."
 
cr1
  Copyright © 2015 Stg. Vonzell. All rights Reserved                Hosting & Design by DSTN Suriname N.V.